1989 (2019)

1989 ændrede verdenskortet og skabte en ny strukturel tilstand – men også et nyt mentalt terræn, som vi stadig betræder. Med festivalen i 2019 fejrede Golden Days 30-året for Murens fald.

I 2019 var det 30 år siden, Berlinmuren faldt, Tyskland blev genforenet, og Sovjetunionens fernis begyndte at krakelere. Det var også 30 år siden, internettet blev født, De Grønne Bude begyndte at cykle rundt i København, og Schlüter ’fejede noget ind under gulvtæppet’. Og så var det tre årtier siden, Taylor Swift, verdens største youtuber PewDiePie, og en hel generation af ’millennials’ blev født. Året 1989 var et epokalt vendepunkt i verdenshistorien med et tydeligt ’før’ og ’efter’.

Golden Days zoomede i 2019 ind på ét enkelt år og én enkelt begivenhed, der ændrede Europakortet og afstedkom en helt ny verdensorden. Ligesom 1. Verdenskrig, 2. Verdenskrig og 9/11 markerede Murens fald et skifte i grænser, magtbalancer og verdensopfattelser. 1989 ændrede verdenskortet og skabte en ny strukturel tilstand – men også et nyt mentalt terræn, som vi stadig betræder. Med festivalen rettede vi blikket mod det skelsættende år 1989 og undersøgte en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på. For at belyse og forstå det, som var – men også for at undersøge vores samtid og få øje for de fysiske og sociale mure, vi i dag løber panden mod.